Iedere huid heeft poriën en je hebt ze over je hele lijf. Poriën zijn de openingen van de kliertjes in onze huid. Zweetklieren en talgklieren kunnen zo hun afval/productie aan de oppervlakte van de huid brengen. Dat is nuttig want talg zorgt voor een goede natuurlijke bescherming van de huid. Zonder talg wordt onze huid droog en vatbaar voor infecties en huidaandoeningen.

Iedereen heeft poriën en bij de meeste mensen zien we ze amper maar in sommige gevallen zijn ze dus groter. Grove poriën zien we vooral op de neus, voorhoofd en wangen. Hoewel grove poriën in principe geen kwaad kunnen, worden ze wel als storend ervaren. Iedereen heeft poriën, bij de een zichtbaarder dan bij de ander

Oorzaken van grove poriën

Gelukkig zijn grove poriën te verminderen. Voor een goede aanpak is het nuttig eerst na te gaan waarom je grove poriën hebt. Had je deze altijd al, of heb je ze gekregen doordat je ouder bent geworden? Of heb je last van een huidaandoening als acné, die vervelende littekens en grove poriën kan veroorzaken? Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Verstopping – blijven mee-eters te lang zitten worden ze vaak groter waardoor de porie ook groter wordt.
  • Minder elastische huid – wanneer je ouder wordt vermindert de stevigheid van de porie wand.
  • Schade door de zon – wanneer je veel in de zon bent geweest, wordt de huid dikker en poriën lijken daardoor groter.
  • Hormonen – door hormonale verandering kunnen poriën zichtbaarder worden
  • Erfelijkheid – geen van bovenstaande oorzaken klinken bekend? Kijk dan eens naar de huid van je ouders. Grote kans dat wanneer jij last hebt van grote poriën, zij dat ook hebben.

Wat kun je doen? Behandeling van grove poriën

Één van de meest hardnekkige en moeilijk te behandelen huidproblemen zijn vergrote poriën. Poriën bevatten geen ‘spiertjes’, het zijn dus geen structuren die van het ene op het andere moment kunnen veranderen van grootte. Er is dus ook geen crème die poriën ‘even’ kan verkleinen. Bij de behandeling van grove poriën richt ik mij daarom op algehele huidverbetering. Het doel is om weer een frisse en gezonde huid te krijgen. Je kunt een paar dingen doen om poriën minder opvallend te laten lijken:

#1. Goed reinigen

Zorg ervoor dat je huid schoon is zodat vuil, talg en zweet zich niet in de poriën kunnen verzamelen. Vermijd producten die uitdrogende, irriterende ingrediënten bevatten want deze stimuleren de talgproductie en maken je huid enkel vetter. Gebruik alleen milde, in water oplosbare gezichtsreinigers en nooit zeep in vaste vorm omdat deze laatste ingrediënten bevat die de poriën kunnen verstoppen.

#2. Exfoliëren

Het is bovendien belangrijk om minimaal éénmaal per week de dode huidcellen te verwijderen van je huid. Dit doe je met een exfoliant. De beste manier om grote poriën diep te reinigen, is met een product op basis van salicylzuur. Salicylzuur (Betahydroxyzuur) weekt dode huidcellen los, dringt diep in de poriën binnen en laat ze schoon achter. Te veel talg kan zich hier dan niet meer ophopen en de porie krijgt zijn oorspronkelijke vorm terug.
 

Gebruik geen producten die de poriën verstoppen of ervoor zorgen dat er meer talg geproduceerd wordt

#3. Vitamine C

Gebruik producten die anti-oxidanten en celcommunicerende ingrediënten bevatten want deze helpen de huid zich te herstellen. Zij zorgen voor een egale, gezonde, stralende huid en helpen bij de aanmaak van collageen. Let er wel op dat je uitsluitend een product en gelvorm, vloeistof of serum met een zeer dunne textuur gebruikt.

#4. Overige ingrediënten

Kies voor producten met hyaluronzuur, dat vocht vasthoudt. Hyaluronzuur hydrateert de huid en gaat zo volumeverlies tegen. Daarnaast zijn producten die retinoïden bevatten aan te raden als je worstelt met grove poriën. Retinoïden verbeteren de celproductie, waardoor de poriën ook meer normaal zullen functioneren.

#5. Geen vette crème

Gebruik geen huidverzorgingsproducten die poriën verstoppen of die ervoor zorgen dat je klieren te veel talg produceren. Vermijd het gebruik van producten die een romige textuur hebben.

#6. Gebruik voedingssuppletie

Wanneer de oorzaak van poriën niet op korte termijn op te lossen is, is het raadzaam de huid te voorzien van extra vitamines, antioxidanten en mineralen via voedingssupplementen

#7. Professionele peeling

Wil je echt af van je grauwe, grove huid? Dan kan je een professionele peeling overwegen. Er zijn verschillende soorten peelings: Glycolzuurpeeling (oppervlakkige peeling), Synature Treatment (combi peeling behandeling) of een diepe peeling zoals TCA-peeling en fenol peeling. Samen kunnen we bespreken welke peeling het best bij je huid past, sommige professionele peelings dienen door een dermatoloog uitgevoerd te worden.

Wil je meer informatie over jouw huid met grove poriën en wil je aan de slag om ze te verminderen? Heb je nog geen idee wat het best past bij jouw huid? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op zodat we samen je huid kunnen bekijken en ik je gericht advies kan geven. Wist je dat ik een huidanalyse gesprek ook online kan doen? Zo ben jij makkelijk en snel geholpen!
Afspraak maken