Welke factoren spelen een rol bij huidproblemen?
Kun je er zelf invloed op hebben? Zo ja, hoe en wat kun je het beste doen?
Of waar heb je juist geen invloed op?
Wist je dat je huid het grootste orgaan is en dat het wetenschappelijk is bewezen dat er een zeer actieve communicatie is tussen je brein, je darmen en je huid?!
De huid is een complex orgaan en wordt dan ook wel het 3e brein genoemd.

 

Erfelijkheid

Alles ligt vast in je DNA, al vanaf conceptie. Daar kun en wil je ook niets aan veranderen. Dit maakt wie je bent en maakt jou uniek!
Dat betekent dat eventuele gevoeligheden ook al vast liggen bij geboorte, soms komen deze tot uiting en soms ‘groei’ je er overheen.
Laat ik eczeem even als voorbeeld aanhalen.
Eczeem, en veel andere huidproblemen, wordt voor ± 90% veroorzaakt door een probleem in de darmen. Ne-gen-tig procent! Dat is best veel.
Een darmprobleem kan komen door bijv bepaalde voedingsmiddelen die je eet of drinkt. Wanneer je darmen er niet goed tegen kunnen, wordt er een disbalans gevormd in de darmflora. Vervolgens worden vitamines en mineralen minder/niet goed opgenomen of raakt de darmwand in een slechte conditie en ontstaat er een lekkende darm. Bij een lekkende darm komen stoffen rechtstreeks in je bloedbaan ipv dat ze worden uitgefilterd en uitgescheiden via de ontlasting. Op den duur kunnen die stofjes in de bloedbaan weer voor allerlei problemen zorgen in je lijf (even heel kort en simpel uitgelegd).

Dus….wanneer je bijvoorbeeld graag dagelijks een glas melk drinkt, terwijl je darmen hier eigenlijk niet goed tegen kunnen, kan er op den duur een huidreactie ontstaan in de vorm van eczeem. ( Melkproducten staan in sterke relatie tot eczeem huid ! )
Wanneer jouw vader en overgrootmoeder ook last hadden van eczeem, is dan de eczeem zelf erfelijk? Of de darmgevoeligheid op melkproducten? In dit geval het laatste.
Je hebt geen invloed op je erfelijkheid, maar wél op de manier hoe je omgaat met alles wat in je DNA zit.
Zelf verwijs ik cliënten graag door naar een orthomoleculair therapeut wanneer er huidproblemen zijn die van binnenuit komen, om zo na te gaan waar het lijf gevoelig op reageert.
Een gezonde huid is een combinatie van een aanpak aan de binnen- én buitenkant!
 

Leefstijl & Voeding

Leefstijl en voeding hebben enorm veel invloed op de huid, dit wordt echt te vaak onderschat.
En dat begint al op jonge leeftijd. Had je enig idee dat wanneer je voor je 10e levensjaar veel onbeschermd in de zon komt, je op latere leeftijd veel meer kans hebt op snellere huidveroudering?!
Maar onder leefstijl valt ook voldoende nachtrust, iets waar steeds meer mensen mee struggelen. 7 á 8 uur slaap heeft je lijf echt nodig om te kunnen herstellen. Begin 20ste eeuw sliep een mens gemiddeld 10 uur per nacht.
 

Darmflora

Bij ‘Erfelijkheid’ had ik het er al even over.
Je darmflora is uniek en zorgt voor je algehele gezondheid.
Een goede variatie in je voeding is belangrijk om je darmflora op peil te houden, evenals het vermijden van snelle suikers. Ik ga er geen monsterblog van maken, alhoewel dit onderwerp daar wel voor staat 😉
Er is namelijk zoveel te vertellen over je darmen in relatie tot je huid, dit vind ik zelf echt super interessant!
 

Externe factoren

De luchtkwaliteit, klimaat, werkplek, werkomgeving, eigenlijk het milieu in het algemeen heeft een enorme impact op je lijf. Zit je de hele dag binnen in droge lucht? Of werk je buiten in weer en wind? Beiden is goed af te lezen aan de huid. Dus ook hier, wissel af in je leefomgeving! Zorg dat je vaak genoeg buiten komt wanneer je hele dagen doorbrengt op een kantoor of in de auto.
 

Hormonen

Het hormoonstelsel dient veel processen in je lijf op gang te houden. Maar dit is net een toren van pisa, zodra 1 baksteen ook maar iets scheef ligt, heeft dit beetje bij beetje effect op de volgende bakstenen en voor je het weet ligt de bovenste steen helemaal scheef!
Alle voorgaande punten, hebben invloed op je hormoonstelsel.
I know… dat maakt het niet makkelijk maar kan er wel voor zorgen dat je verder kijkt dan enkel het huidprobleem wat je aan de buitenkant ziet. Je huid lat slechts zien hoe het aan de binnenkant gesteld is.
 

De oplossing

Wanneer je alle punten hebt gelezen, zal het je al duidelijk zijn: er is geen éénduidige oplossing voor een huidprobleem. Er kunnen zoveel oorzaken zijn voor dat ene probleem, en soms leidt het ene probleem weer naar het andere probleem.
Uiteindelijk draait alles om balans, lekker afgezaagd hé, maar kan er niets anders van maken!

Een paar leefstijl adviezen op een rij, zodat je ze 1 voor 1 kunt integreren:
✓ Slaap minimaal 7 á 8 uur per nacht
✓ Ga verstandig om met de zon, geniet ervan in de ochtend en avond en vermijd de zon op het heetste moment van de dag
✓ Zorg voor voldoende ontspanning, doe dagelijks een meditatie, bijv 2x 5 minuten
✓ Eet voldoende vezels uit groenten en fruit
✓ Gebruik supplementen voor de broodnodige vitamines en mineralen, hoe gezond je ook eet, de kwaliteit van ons voedsel is afgenomen
✓ Geef je lijf regelmatig een reset, door bijv. een Vegan Detox.
✓ Vermijd te veel stress
✓ Stop met het gebruiken van producten die enkel meuk bevatten
✓ Vraag de hulp van een professional zodat je exact weet wat je kunt doen en je je tijd, geld en energie niet verkwist
✓ Voorkomen is beter dan genezen

En er zijn er nog veel meer, maar de allerbelangrijkste: doe waar je je echt goed bij voelt!

 

Afspraak maken