Nu het goede weer in aantocht is, althans dat mag ik hopen, worden we ons weer meer bewust van goede zonbescherming omdat het UV licht een enorme impact heeft op onze huid.

Maar wat is nu UV licht?
Wat doet het?
Is zonlicht wel goed voor je?
En vooral: hoe zorg je voor een goede zonbescherming?
Deze antwoorden en nog meer lees je in dit blog.

 

Dus, wanneer je niet de ambitie hebt om deze dame uit Benidorm achterna te gaan 😉
lees dan vooral dit BLOG en ga dan aan de slag met alle tips & trics die ik je aanreik!

 

 

Zonlicht is een bron van energie, het licht en de warmte geven ons een boost. Maar wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, wordt het immuunsysteem van de huid zwaarder belast en bovendien heeft je huid de nodige bescherming nodig tegen schadelijke UV-stralen. Er bestaan verschillende producten die helpen de huid te beschermen en te herstellen bij blootstelling aan zonnestralen

Wat is UV licht?

UV licht staat voor Ultra Violet straling en is iedere dag aanwezig.
Er zijn 3 soorten straling: UV-A, UV-B en UV-C.
Om de aarde zit een dampkring, welke het grootste deel van de UV-straling tegenhoudt.

UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolking of mist. UVA-stralen dringen namelijk gewoon door de wolken heen. Maar ook door bijvoorbeeld glas of kleding. Dus werk je op kantoor met ramen of zit je veel in de auto, dan is er altijd UV-A. Heel belangrijk dus om je huid het hele jaar door te beschermen tegen UV-A stralen.

UV-B stralen worden wel tegengehouden door wolken en glas, vandaar dat je in de winter
geen zonverbranding oploopt in Nederland. UV-B stralen daarom komen het meeste voor op een zonnige dag.

UV-C stralen zijn het krachtigst, maar deze bereiken de aarde gelukkig niet zolang de ozonlaag intact is.

Waarom is UV licht zo schadelijk?

We hebben dus 3 soorten UV licht, waarvan enkel UV-A en UV-B de aarde bereiken.

UV-B zorgt voor de kleur in de huid en bij een te lange onbeschermde blootstelling aan de zon, zorgt het voor verbranding van de huid. Dit leidt bij een opstapeling van verbrandingen tot DNA-schade en uiteindelijk op een zeer vergroot risico van huidkanker. 

UV-A straling draagt ook bij aan verbranding van de huid, maar dringt dieper door in de huid en veroorzaakt vooral snellere huidveroudering, zoals rimpelvorming, uitdroging en pigmentvlekken. Daarom is bescherming tegen UV-straling zo ontzettend belangrijk als je een gezonde bruine teint wil hebben!
Een handig ezelsbruggetje:
UV-A —- > Aging (veroudering)
UV-B —–> Burning (verbranding)
Dus wanneer je kiest voor een goed zonbeschermend product, kies voor een product met een UV-A én UV-B filter!

 

 

Is de zon dan überhaupt wel goed voor ons?

Jazeker! Mits je je dus goed beschermd tegen de negatieve invloeden van UV licht.
UV licht maakt het voor ons lichaam mogelijk om vitamine D aan te maken. Vitamine D is belangrijk voor je botten, spierfuncties en bevordert ook je afweersysteem. Daarnaast heeft vitamine D een flinke invloed op je hersenen voor een hogere alertheid, concenctratievermogen, geheugen en reactiesnelheid.

En misschien wel het meest bekende effect van de zon: het werkt positief op je gemoedstoestand en je wordt er blij van!
Zonlicht zorgt namelijk voor een verhoogd serotonine gehalte, ook wel het gelukshormoon genoemd. Het testosterongehalte neemt ook toe, waardoor we elkaar in de lente en zomer periode aantrekkelijker vinden… love is in the air 😉

Waarom dien je dagelijks zonbescherming te gebruiken?

Zoals eerder in dit blog aangegeven, zonlicht is er altijd, vooral UV-A straling.
UV-A zorgt voor een te snelle huidveroudering en veroorzaakt rimpels, pigmentvlekken komen sneller of zijn meer aanwezig dan gewenst. Maar ook factoren zoals huidverslapping kunnen sneller toeslaan doordat UV-A zorgt voor een snellere afbraak van het collageen en elastine in je huid. Collageen geeft stevigheid aan je huid en elastine zorgt voor een goede elasticiteit.

Dit zijn vooral cosmetische gevolgen. Maar de zon kan een serieuze bedreiging voor je gezondheid vormen wanneer er daardoor huidkanker ontstaat. Een onbeschermde blootstelling aan de zon en een opeenstapeling van zonverbranding na zonverbranding, zorgt voor DNA schade en vergroot zo de kans op diverse vormen van huidkanker en in het ergste geval, een kwaadaardig melanoom.

Hoe werkt een zonbeschermend product?

Er bestaan veel verschillende soorten producten om je huid te beschermen tegen UV-A en UV-B straling: crémes, lotions, sticks, gels, sprays maar ook minerale poeders (make-up).
Er bestaan 2 verschillende filters om aan een zonbeschermendproduct toe te voegen: een fysische of chemische filter.

Fysische filter
Legt een laagje op de huid en weerkaatst het zonlicht. Er wordt dan gebruik gemaakt van de mineralen zinkoxide of titaniumoxide. Vroeger was een ‘witting’ van de huid onvermijdelijk bij een product met deze filter, echter is de techniek dusdanig verfijnd om de deeltjes kleiner te maken waardoor een witte waas minder aanhoudt, het vermindert snel door de warmte van de huid. Maakt het product wel gebruik van deze filter maar geeft totaal geen witte waas? Dan is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van nanotechnologie. Daar ben ik (nog) niet zo’n fan van.

Chemische filter
Trekt in de huid en absorbeert het zonlicht. Dit is jarenlang de meest gebruikte filter geweest omdat het goedkoop is en ook geen witte waas achterlaat. Producten met deze filter laat je het beste staan. Doordat deze filter in je huid trekt, veroorzaken ze vaak huidiriitaties. Ook komen deze stofjes in je bloedbaan terecht en kunnen vervolgens hormoonverstorend werken.
Dat geldt trouwens voor alle cosmetica: 68% van wat je smeert komt in je bloedbaan terecht (!)
En misschien net zo belangrijk: alles komt in het water terecht en tast de natuur aan. Wist je dat sinds 2019 zonbeschermende producten met een chemische filter verboden zijn op de stranden van Hawaï ivm aantasting van het koraal?
Laat producten met een chemische filter dus liever staan. Op welke ingrediënten dien je dan te letten? Dat zijn oa: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.

Welke beschermingsfactor kies je het best?

De meeste mensen zijn bekend met een SPF factor. Dit staat voor Sun Protection Factor en wordt weergegeven in een getal, waarbij een laag getal een zeer lichte bescherming geeft en een hoog getal een hoge bescherming. In feite geeft het getal aan hoe lang je beschermd in de zon kan zonder te verbranden, dit zegt dus iets over de UV-B bescherming.
Stel je hebt een lichte huid en verbrand meestal al na 10 minuten onbeschermd in de zon te zitten/lopen. Een product met een SPF 40 beschermt je huid dan 40x langer, dus ongeveer 400 minuten (6,5 uur).
Echter door transpireren of zwemmen dien je je om de 2 uur opnieuw in te smeren.
Let wel, dit gaat dus over de UV-B bescherming, om verbranding van je huid te voorkomen

 

 

Sommige merken werken daarnaast met het boots rating system waarbij er gewerkt wordt met een soort sterrensysteem zoals bijvoorbeeld PA+++, wellicht ben je dit al eens tegengekomen op een verpakking.
De PA-rating is afkomstig uit Japan en dient je te informeren over de mate van UV-A bescherming.
Het werkt dus niet met een getal, maar wordt aangegeven door een ‘+’. Dat ziet er als volgt uit:
PA+ = biedt matig bescherming tegen UV-A
PA++ = biedt een gemiddelde bescherming tegen UV-A
PA+++ = biedt een optimale bescherming tegen UV-A
PA++++ = deze is nieuw en wordt nauwelijks gebruikt, vooral omdat PA+++ al een zeer goede bescherming geeft.

Er bestaan dus 2 verschillende methodes om aan te geven welke bescherming het product biedt tegen UV-A en UV-B straling. Bevat een zonbeschermend product zowel een UV-A alsook een UV-B bescherming, dan spreken we over een product met een breedspectrum bescherming.

 

Wist je dat een goed verzorgde huid egaler en mooier bruin wordt en dat je langer kunt genieten van je mooie teint?!

 

 

Hoe kun je het best omgaan met de zon?

Huidveroudering door te veel onbeschermd in de zon te zijn geweest, zie ik ontzettend veel in mijn praktijk, zeker bij een intake. Wanneer je jong bent denk je dat het een ‘ver van mijn bed show’ is, echter kun je zonbeschadiging niet zomaar ongedaan maken. Ook wordt er veelal gedacht dat enkel een zonbeschermend product zoals een crème voldoende is, maar je kunt veel meer doen. In dit geval geldt dan ook echt: voorkomen is beter dan genezen!

begin vroeg met smeren, en niet pas wanneer de gevolgen zichtbaar worden
✓ heb je kids? bescherm ze echt zo optimaal mogelijk met een zonnecrème en UV kleding
✓ draag beschermende kleding en accessoires zoals een petje/hoed en zonnebril en een UV werende kleding
vermijd de felle middagzon in de zomermaanden of op een vakantiebestemming, zoek dan absoluut de schaduw op
✓ bereid je huid voor op de zon, een huid in goede conditie kan makkelijker en beter herstellen na een dagje zon
✓ verzorg je huid goed na een dagje zon door een voedende bodyolie en sterk hydraterend masker te gebruiken.

 

Dit zijn enkele product tips die jouw huid helpen met een goede voorbereiding en ook nazorg:
✓ een speciaal voedingssupplement om je huid van binnenuit weerbaarder te maken tegen de invloeden van de zon, het helpt ook bij het huidherstel en het beter bruin worden.
✓ gebruik een goede exfoliant, bij voorkeur met enzymen of fruitzuur, zodat je huid minder droog wordt en egaler kleurt.
✓ een serum kan jouw redder in nood zijn en geeft direct een boost aan werkstoffen. Kies bijvoorbeeld voor een serum met hooggedoseerde vitamine C of een anti-oxidanten complex.
✓ gebruik een beauty flash masker voor een directe hydratatie boost voordat je nog ergens naartoe moet of een lekker rijk masker welke je de hele nacht laat zitten

 

Ik hoop van harte dat ik je goed geïnformeerd heb met deze belangrijke informatie over zonbescherming. En natuurlijk dat je je bewust bent van de invloed die de zon op je huid en lijf heeft.
Het is zeker mogelijk dat er nog een paar vraagtekens open staan, die los ik graag voor je op!
Heb jij vragen over zonbeschermende producten? Wil je weten wat het best past bij je huid en wensen?
Mail jouw vraag naar info@huid-visie.nl

Afspraak maken