Wat is de huidbarrière en waarom deze absoluut in orde moet zijn?
Vanuit de natuur gezien heeft je huid 2 belangrijke functies:
1. het beschermen en bij elkaar houden van je lijf en je vitale organen
2. het buiten houden van indringers zoals schadelijke stoffen, bacteriën en virussen
Maar wat als je huid minuscuul kleine beschadigingen heeft, die je met het blote oog nooit kunt waarnemen? Grote kans dat je huid op die plekken na enige tijd een irritatie laat zien, zoals roodheid of droge en/of schilferige plekken. Klinkt dit bekend in je oren, lees dan vooral even verder!
Wanneer je een zichtbaar wondje hebt, zorg je dat het schoon en beschermd blijft om juist te voorkomen dat er vuiligheid in komt waardoor het wondje kan gaan irriteren of in het slechtste geval kan gaan ontsteken.
Je natuurlijke huidbarrière zorgt ervoor dat je huid beschermt blijft.
Waar bestaat de huidbarrière uit en hoe werkt de huidbarrière?
Wat bemerk je wanneer de huidbarrière niet in orde is en deze niet in balans is?
Graag wil ik onderstaand deze vragen beantwoorden zodat je zelf kunt checken of er eventueel sprake is van een verstoorde huidbarrière en vooral wat je er aan kunt doen.
Waar bestaat je huidbarrière uit?
Je huid bestaat uit verschillende cellagen met levende alsook dode huidcellen. Om die cellen min of meer op hun plek te houden, zit er tussenin een soort lijm, dit vormt je huidbarrière.
Deze lijm wordt gevormd door huidvetten (lipiden) en kun je vergelijken met de cement die wordt gebruikt voor een bakstenen muur. De 3 belangrijkste huidvetten (lipiden) zijn ceramide, cholesterol en vrije vetzuren.
Een goede cementlaag laat vrijwel niets door en houdt wind, regen, kou en warmte tegen.
Is de cement van mindere kwaliteit of wordt deze poreus en brokkelt af door bijvoorbeeld slecht onderhoud of negatieve invloeden, dan is de kans groter dat de bescherming tegen weersinvloeden afneemt.
Wanneer de lijm tussen je huidcellen niet voldoende is of op plekken volledig is verdwenen, is de huidbarrière niet meer in balans en dus aangetast.
Wat is de taak van je huidbarrière?
De lijm tussen je huidcellen zorgt ervoor dat er geen onbekende stoffen en bacteriën kunnen binnendringen. Tevens werkt het ook andersom, de huidbarrière zorgt ervoor dat het vocht in je huid niet zomaar kan verdampen. Het zorgt voor het behoud van een goed gehydrateerde huid.
Deze korte animatie toont hoe de huidbarrière wordt gevormd.
Wat gebeurt er wanneer je huidbarrière beschadigd is?
Denk maar eens aan een eczeem vlekje. De huid vertoont roodheid en gaat vaak gepaard met jeuk en schilfering. Dit komt mede doordat het vocht in de huid gewoon verdampt, en laat de huid uitgedroogd achter.
Hoe kan het dat je huidbarrière beschadigt?
Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat de structuur van je huid wordt aangetast. Het zijn vaak omgevingsfactoren, maar het kan ook liggen aan een disbalans in de darmen.
✓ Overmatig scrubben
✓ Te sterk ontvettende (agressieve) huidreiniging producten
✓ Veroudering
✓ Woon- en werkomgeving
✓ Stress
✓ Overmatige blootstelling aan de zon
✓ Erfelijkheid
✓ Bacteriën
Hoe merk je of je huidbarrière beschadigd is?
Vaak zie je de volgende symptomen wanneer een huidbarrière beschadigd is:
✓ Rode vlekken
✓ Extreem droge huid
✓ Schilfertjes
✓ Jeuk/irritatie
✓ Fijne lijntjes en rimpels
Wat kun je doen om te voorkomen dat je huidbarrieère wordt aangetast?
En wat te doen wanneer deze al is aangetast en je de huid wilt helpen herstellen?
Misschien wel de 2 belangrijkste vragen!
1 Hydrateer en voed je huid goed
Je huid kun je voor een klein deel van binnenuit hydrateren door voldoende water te drinken.
Het meeste effect kun je verkrijgen door het gebruik van producten die ingrediënten bevatten om het vochtgehalte aan te vullen en te behouden.
2 Gebruik producten die rijk zijn aan antioxidanten
Voldoende inname van antioxidanten zijn essentieel wanneer je zolang mogelijk een jonger uitziende huid wilt behouden. Dat geldt natuurlijk voor je hele lijf!
Antioxidanten kun je zien als een soort kleine pacman, ze gaan door je lijf en vangen de vrije radicalen die de veroorzaker zijn van een te snelle (huid)-veroudering.
Niet alleen bepaalde voedingsmiddelen, maar ook huidverzorgingsproducten kunnen rijk zijn aan antioxidanten.
3 Weet welk huidtype je hebt en gebruik de juiste producten en ingrediënten
Wat ik vooral in de praktijk zie, is dat mensen denken dat ze een bepaald huidtype hebben terwijl ze het nog nooit echt hebben laten beoordelen door een professional. Vervolgens worden er producten ingezet die totaal niet matchen met de huid.
Wanneer je last hebt van af en toe een pukkel, betekent dit nog niet dat je een vette huid hebt. Ga jij hier wel de producten voor inzetten, zoals een agressieve facewash en scrub je er lekker op los, dan heb je grote kans dat dit op den duur averechts gaat werken. Gevolg? Je huidbarrière wordt aangetast.
4 Bescherm het huidmicrobioom
Het microbioom op je huid is een groep bacteriën die op je huid leven en uniek zijn voor ieder persoon. Wordt het huidmicrobioom aangetast, dan kan dat leiden tot een droge en doffe huid, soms gepaard met irritaties.
Recentelijk heeft het merk Èminence een speciale lijn hiervoor gelanceerd: Kombucha Microbiome. Deze lijn bevat pre-, pro- en postbiotica om samen te werken voor herstel. Toegevoegde werkzame ingrediënten zoals witte thee en jasmijn laten een droge en doffe huid weer tot leven komen!
Heb jij last van een gevoelige huid?
Ervaar je droge plekjes die af en toe jeuken of schilferen?
Heb je snel last van pukkeltjes en puistjes?
Merk je dat je huid al lijntjes vertoont?
Hoe fijn zou het zijn wanneer je eindelijk weet hoe jouw huid het best verzorgt kan worden?!
Vraag een gratis huidscan en analyse aan, zodat je kunt starten met het werken aan een gezonde huid.
Een gezonde huidbarrière is een gezonde huid!