Detoxen…wie kent de term niet?!!
Maar wat is detoxen?
Hoe werkt het?
Waarom werkt het?
En vooral, werkt het voor jou?

Graag neem ik je mee in de wereld van detoxen, oftewel ontgiften.
Ook lees je verderop mijn ervaring over de Vegan Detox, een methode waar ik absoluut voorstander van ben!

Zelf heb ik een enorme passie voor ons lijf, hoe het werkt en functioneert, maar vooral ook betreft het binnenkrijgen van de juiste voeding.
Want wat is nu goed en minder goed?
Eet ik dan als een konijn of ga ik nooit uiteten?! Hell no!
Ik hou van eten, maar weet wel wat ik het beste kan nemen en hoe ik de balans behoud.
Met regelmaat doe ik een detox kuur, 3 tot 4 keer per jaar,
om mijn lijf steeds te resetten en fit houden…ik ben bijna verslaafd aan dat gevoel!
Genoeg over mij, ik zou zeggen lees, neem de info op die je NU nodig hebt en als je vragen hebt verneem ik ze graag!

Wat is detoxen?

Detoxen of ontgiften is een manier om je lijf te reinigen. Je lijf functioneert eigenlijk als een ingenieus systeem welke 24/7 aan het werk is. Doorlopend zijn er afvalstoffen die je lijf aan het opruimen is. Dat gebeurt onder andere door de lever, nieren, longen, maar ook de huid!

Door onze eigen stofwisseling en energieproductie ontstaan afvalstoffen. Daarnaast zijn er ook andere invloeden die extra afvalstoffen veroorzaken, zoals: stress, milieu vervuiling, bestrijdingsmiddelen, straling, en ook overconsumptie veroorzaakt extra afvalstoffen.

Dagelijks komen we in contact met enorm veel gifstoffen (dioxines) die ons lijf niet kan afbreken. Lange tijd kan je lijf hiermee omgaan, maar langzaamaan kunnen ongemakken ontstaan zoals snel vermoeid, last van darmen, aankomen in kg’s en/of omtrek, hormoonklachten, energiegebrek, cellulite, hoofdpijn, maar ook huidklachten. Dit zijn slechts enkele ongemakken die er kunnen ontstaan, er zijn er nog veel meer.
Vaak gaan we kijken hoe we de klacht kunnen oplossen of verminderen, ipv te kijken naar de echte oorzaak van de klacht en die aan te pakken.

Tijdens intake gesprekken stel ik altijd vragen over dagelijkse voeding en de spijsvertering (last van obstipatie, opgeblazen gevoel, darmklachten, buikkramp). En vrijwel altijd hoor ik als antwoord: ‘maar, dat heb ik altijd al gehad, daar had mijn moeder/vader ook altijd last van.’
En automatisch wordt dan ingevuld dat de klacht bij hun lijf hoort. Nu wil ik je niet voor het hoofd stoten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wat bij je lijf hoort, is bijvoorbeeld een reactie op voedingsstoffen waardoor je dan juist klachten krijgt!
Persoonlijk denk ik dat dáár de winst te behalen valt, kijken naar de oorzaak en niet de klacht behandelen.

Wat zijn gifstoffen?

De laatste eeuw hebben wij mensen miljoenen stoffen gemaakt die eerder nooit in de natuur zijn voorgekomen. Enkele voorbeelden van gifstoffen waar we dagelijks aan worden blootgesteld: 


 • Ftalaten in plastic, speelgoed en cosmetica
 • Zware metalen zoals kwik, lood, koper en aluminium in deodorant, kraanwater
 • Keukengerei en bewerkte voeding
 • Bisfenol in levensmiddelenverpakkingen en cosmetica
 • PCBś vanuit koelvloeistoffenen-industrie

Deze stoffen komen allemaal in het milieu terecht. En dus ook in onze voeding!

Waar zitten die gifstoffen dan in het lijf?

Gifstoffen zitten in ons lichaam opgeslagen in vetcellen en bloed. Daar zorgen ze voor hormonale verstoringen, overgewicht, gebrek aan energie en het vasthouden van vocht. 

Bij de moderne mens is er sprake van een overmaat aan onnatuurlijke gifstoffen in het lichaam. Omdat we tegenwoordig een veel te lage inname hebben aan plantaardige voeding en ondersteunende vitaminen, mineralen en co-factoren, leidt deze combinatie tot een veel groter probleem: veel stofwisselingsverstorende gifstoffen, een lage snelheid van ontgiften en energiegebrek.

Waarom is detox of ontgiften belangrijk voor je lijf?

De eerder benoemde gifstoffen hebben een dusdanig verstorend effect op veel processen in ons lichaam, dat het uiteindelijk kan leiden tot vage klachten zoals: 


 • Dikker worden terwijl je niet veel calorieën eet
 • Moeilijk afvallen wanneer je op dieet gaat
 • Je minder energiek voelen

 • Vocht vasthouden
 • Een opgeblazen buik en obstipatie
 • Vermoeidheid, futloos

 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn

 
Veel mensen in onze moderne, westerse samenleving hebben dit soort klachten. We worden dagelijks blootgesteld aan een enorme hoeveelheid onnatuurlijke gifstoffen en te weinig natuurlijke prikkels en ondersteuners met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om je lichaam te ontgiften. Je zal het positieve effect op je gezondheid snel merken:

 • Je verliest ongewenst vet
 • Je hebt meer energie
 • Je voelt je fitter
 • Je krijgt een mooiere huid

Hoe werkt detoxen?

Het detox proces werkt op 2 manieren:
1. Je ontlast reinigingsorganen door de hoeveelheid afvalstoffen die binnen komt te verminderen.
Zo is het bij de Vegan Detox, dat je alle maaltijden nuttigt binnen 10 uur, zodat je lijf dan 14 uur kan herstellen. Met name de lever blijft aan het werk wanneer er voedsel binnenkomt en krijgt op deze manier meer rust en tijd om de toxines af te voeren.
2. Je stimuleert reinigingsorganen om tijdelijk harder te werken.
Bij de Vegan Detox zul je merken dat je maaltijden riant zijn, de grote hoeveelheden zorgen voor een enorme stofwisselingsswitch.

Welke manieren van detoxen bestaan er?

Je kunt je lijf detoxen van binnenuit en er zijn ook methodes om je huid te detoxen van buitenaf zoals met warmwaterbaden, kleibehandelingen en kruidenpakkingen. Dat laatste zie ik zelf vooral als extra ondersteuning tijdens een detox kuur en om tussentijds toe te passen.
Dit zijn verschillende methoden:

 • Sapkuur
 • Klysma’s / Darmspoelingen
 • Vasten
 • Vegan detox

Zelf heb ik ze allemaal geprobeerd en iedere methode heeft een pluspunt.
Persoonlijk vond ik de sapkuur erg pittig, ik wil gewoon graag iets te kauwen hebben 😉

Waarom Vegan Detox?

Vanuit wetenschappelijke studies is bewezen dat tijdelijk vegan eten hetzelfde effect heeft op ons lichaam als vasten.
Vroeger, dan kijken we even naar de oermens, aten mensen anders en bewogen veel meer. Er waren soms lange perioden dat ze geen of nauwelijks dierlijk voedsel aten, en gingen volledig over op een plantaardig dieet. Plantaardige voeding was er in overvloed en natuurlijk onbespoten en onbewerkt. Ze aten wel kilo’s per dag om voldoende calorieën binnen te krijgen, evenals vitaminen en mineralen.
Plantaardige voeding bevat naast nuttige stoffen ook een grote hoeveelheid lichaamsvreemde stoffen die het lichaam, met name de lever, prikkelen om sneller te gaan ontgiften. Op die manier worden de gifstoffen die van nature voorkomen in bepaalde plantaardige voeding, snel uit het lichaam verwijderd. Anders zouden we ziek worden van fruit en groente.
Zodra een lichaam veel plantaardige voeding binnen krijgt, switcht de snelheid waarmee het lichaam ontgift naar een hogere stand. Hierdoor worden alle gifstoffen die worden ingenomen of zijn opgeslagen, sneller verwijderd. Eet men relatief weinig plantaardige voeding, dan ontgift het lichaam heel langzaam. Bovendien krijgt het lijf tekorten aan mineralen en andere natuurlijke stoffen die nodig zijn voor het ontgiften van het lichaam.

Realiseer je dat onze voorouders eerst gingen jagen en dan pas eten. Dus eerst inspanning!
Dat brengt me meteen bij het volgende punt: de mens is qua bouw/DNA niets veranderd tov de oermens, behalve zijn leefstijl. En laat dat nu net hetgeen zijn waar we zoveel voordeel uit kunnen halen in ons dagelijks functioneren.

Belangrijke richtlijnen

Voorafgaande aan de 10 daagse Vegan Detox ontvang je een protocol met achtergrond informatie, alles wat je kunt eten en wat juist niet. Ook noteren we je gewicht en nemen we enkele maten op zoals de omvang van je taille, buik en benen. Je krijgt uitleg over de supplementen, wanneer je wat neemt ter ondersteuning van het detoxen. Tevens zijn er enkele richtlijnen waarbinnen je de Vegan Detox toepast:

 • Je neemt 3 grote maaltijden, dus geen tussendoortjes
 • De 3 maaltijden nuttig je binnen 10 uur, zodat je spijsvertering de overige 14 uur rust heeft
 • Je drinkt 2 liter water per dag
 • Dagelijks lekker bewegen, een stevige wandeling is al goed
 • Zweten door sporten of een warm bad/sauna bevordert extra afvoer van gifstoffen die vrij komen (niet te intensief sporten, je lijf heeft vel energie nodig tijdens detoxen)
 • Er mag fruit gegeten worden, er wordt vooraf besproken welke soorten. Bananen en druiven zijn bijvoorbeeld soorten met een hoog suikergehalte, die je beter weglaat wanneer je ook het doel hebt om af te vallen.
 • Je krijgt behoorlijk flinke porties en het liefst eet je zoveel mogelijk op!

Altijd vegan eten?

Persoonlijk ben ik geen voorstander om altijd vegan te eten, je lijf heeft af en toe kip of vis nodig. Maar dat is vanuit mijn oogpunt gezien, om je lijf goed te laten functioneren. Ik respecteer ieders mening hierin.
Daarbij zie ik dat velen dan wel vleesvervangers gaan gebruiken, waar echt te veel E-nummers en soja in zit! Heel af en toe is niet erg, maar beperk de consumptie hier van, lat ze liever liggen.

Werkt de Vegan Detox voor iedereen?

Wanneer je last hebt van eerder benoemde (vage) klachten en je bereid bent om je lijf gezonder te maken zodat je vol energie zit, slanker wordt zonder jo-jo effect, gezondere huid hebt? Zeg dan een HELL YES tegen het 10-daagse Vegan Detox programma!
De personen die ik al heb mogen begeleiden gaven allemaal aan dat ze zich heerlijk fit voelden en dat de omtrek in cm’s alsook het gewicht waren verminderd.

Wat zijn de resultaten na een 10-daagse Vegan Detox?

Naast het feit dat echt iedereen die dit programma heeft gevolgd zich fit voelt en meer energie heeft dan voorheen, liegen de getallen er ook niet om!
Gemiddeld valt een vrouw tussen de 2,5 en 4 kg af en een man tussen de 3 en 5 kg. En dat in 10 dagen!
Het verlies van gewicht is puur vet, dus geen afname van spierweefsel.
De omtrek van de buik vermindert gemiddeld 5 tot 8 cm!

Mijn ervaring met Vegan Detox

In januari 2020 heb ik mijn eerste Vegan Detox kuur gedaan. Daarvoor heb ik eigenlijk alle andere methoden ook geprobeerd, zoals de sapkuur. Ik ben wel van het eten kauwen, voor mij past zo’n sapkuur niet. Wel doe ik het wel eens 1 dag tussendoor om mezelf even meer energie te geven. En dan vind ik het goed te doen.
Wat me vooral opviel bij de Vegan Detox, waren de enorme porties die ik at en hoe snel je je al fitter begint te voelen, heerlijk!
Daarna heb ik hem nog 2 keer gedaan in 2020 en nu, feb 2021, bezig met nummer 4 alweer…!
I just love the feeling en het bezig zijn met mijn gezondheid: meer energie, meer focus/alertheid, geen opgeblazen buik meer en goed slapen.

Tips voor tijdens de detox:

 • voorbereiding, doe je boodschappen vooraf zodat je niet op de dag zelf naar de winkel dient te gaan.
 • slaap voldoende, liefst 8 u per nacht.
 • neem een extra rustmoment gedurende de dag, al zijn het maar 5 min volledige rust evt. met behulp van een fijne meditatie.
 • beweeg, minimaal 30 min per dag laag intensieve training.
 • plan voldoende tijd voor het maken van de lekkere gerechten, wanneer je er tijd en energie in stopt, smaakt het nog lekkerder!

Wat gebeurt er na de 10 dagen Vegan Detox?

Wanneer je de 10 daagse Vegan Detox kuur hebt afgerond, zul je merken dat je ook veel minder behoefte hebt aan snoepen en snaaien. idealiter is het heel fijn wanneer je 2 a 3 dagen per week vegan eet. Wanneer je dit 2 – 3 dagen aaneengesloten doet, geef je je lijf een wekelijks onderhoud. Doordat je hebt ervaren hoe fijn het is om je fit en energiek te voelen, en alle andere voordelen, zul je moeiteloos je gezonde leefstijl kunnen voortzetten.
En wanneer het dan weekend is, kun je gerust een glas wijn drinken en een stukje vlees of vis eten (liefst enkel van dieren die vliegen, jagen of zwemmen 😉
Wanneer je deze eetgewoonte doorzet, zul je ook al snel bemerken dat het resultaat zich doortrekt, zeker wanneer het je wens is om blijvend gewicht te verliezen en je gewicht te behouden.

Wat maakt mij nu een Vegan Detox fan?

 • Meer energie en fitter lijf
 • Veel eten, echt veel eten!
 • Je suikerverslaving wordt aangepakt
 • Vet wordt aangepakt en spierweefsel wordt behouden
 • Voldoende vitaminen en mineralen door bijgevoegde suppletie
 • Resultaat is makkelijk te onderhouden en wordt soms zelfs doorgezet bij het behoud van deze leefstijl (3/4 dagen p. week vegan)

 
Heb je vragen, wil je meer informatie? Neem gerust contact op!
Wil je na het lezen van deze informatie nog liever vandaag starten dan morgen?
Aarzel niet en gun jezelf een heerlijk gezonde leefstijl met het 10 daagse Vegan Detox programma!

Afspraak maken